Filmhistoria

– ett föredrag

Vi översköljs dagligen med rörliga bilder, men så har det inte alltid varit. Filmen är en förhållandevis ung konstform. Vårt föredrag tar upp filmens tekniska och berättarmässiga utveckling och detta varvas med många filmklipp. Förhoppningen är att barnen ska få en intressant och rolig upplevelse tillsammans med de gamla filmstjärnorna från förr.

Del av innehållet: rörliga bilder före filmens tid, de första filmerna, filmcensuren, från stumfilm till ljudfilm, från svartvit till färg, från filmad teater till montageteknik, filmens dramaturgi, den svenska filmens guldålder. Och många härliga filmklipp!
Förhoppningen är att barnen ska få lust att se mer av våra gamla filmpärlor.

Ett kul och lärorikt föredrag för barn i åldern 9-12 år.
Föredraget varar 45 minuter.

Vårt förslag är att kombinera föredraget med att visa filmen ”Hugo Cabret”. ”Hugo Cabret” är en äventyrshistoria från det tidiga 1930-talets Paris som på ett påhittigt sätt blandar fiktion med verklighetsbaserade fakta. Den teknikintresserade, tolvårige och föräldralöse Hugo Cabret sköter alla klockor på järnvägsstationen Gare Montparnasse. En dag kommer han i konflikt med en vresig leksakshandlare som visar sig vara filmskaparen Georges Méliès. De blir vänner.

Filmen är en hyllning till filmkonstens magi, en introduktion till filmens första årtionden och bygger på bilderboksromanen ”En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret”, av författaren Brian Selznick.
USA, 2011, Martin Scorsese, 127 minuter, Från 7 år.