Historiestund

”Det var Bellman, Gustav III och Carl von Linné”

Carl von Linné beskrev naturen till människans nytta, Gustav III lät skapa härliga parker och fantasifulla hus till människans lust och njutning. Och Carl Michael Bellman gav poesi åt 1700-talet!

Utifrån dessa män inspirerar jag barnen till nyfikenhet på 1700-talet. Jag berättar om Linnés dotter Sophie, som i smyg följer med sin pappa på hans resa till Skåne. Linné önskade, precis som andra fäder på den tiden att döttrarna skulle bli starka och duktiga hushållerskor. Man ansåg inte att kvinnor kunde eller behövde bilda sig. Berättelsen kommer från boken Min pappa Blomsterkungen.

Carl von Linné var lärare åt Gustav III då han var kronprins. Gustav hade ett stort intresse för kultur och maskeradbaler. Masken fungerade som dåtidens smink. Med en mask framför ansiktet kunde man vara anonym och umgås mellan samhällsklasserna. Barnen får se en Larva-mask – en sån mask som Gustav III bar på maskeradbalen då han blev skjuten.

Under denna tid levde också Carl Michael Bellman. Bellman och kungen möttes många gånger. Jag berättar om vem Bellman var och vi sjunger Gubben Noak. Och givetvis ska vi berätta Bellmanhistorier för varandra!
Avslutningsvis visar jag hur Linné gjorde sitt herbarium och hur man själv kan pressa och torka blommor i en bok.Passar för barn i ålder 6-9 år.
Historiestunden vara 30 minuter.

Om man vill så kan vi efteråt låta barnen pressa egna blommor i en bok.